dinsdag 28 december 2010
Digitaal prentenboek
Tijdens de Week van de Mediawijsheid werd op woensdag 24 november en op woensdag 1 december een presentatie gegeven van "Het digitale prentenboek" in de bibliotheek van AnnaPaulowna.
Jolande Feliks legde aan de hand van de dia's uit dat je op deze manier bij kinderen reacties kunt uitlokken.
Zo konden de ouders en de begeleiding van het kinderdagverblijf zien hoe de kinderen genoten en dat leverde leuke plaatjes op.
Met limonade en wat lekkers waren de middagen helemaal geslaagd. En voor Jolande en de bibliotheek heeft de presentatie nog een leuk gevolg, want het kinderdagverblijf wil graag een uitleg voor de leiding en een presentatie voor een ouderavond.
zondag 12 december 2010
Ding 23 Evaluatie
Dit ding sluit ik gedeeltelijk af met een filmpje gemaakt door Prodigieus.
Ik wilde een keer een echt journaal presenteren en heb haar bereid gevonden om dit op film vast te leggen. En zij wilde mij interviewen over mijn ervaringen met 23 dingen.Dus hebben wij twee vliegen in een klap geslagen.Grote bewondering voor haar vakvrouwschap, want er komt wat voor kijken en bovendien was het onder barre omstandigheden, natuurlijk precies op die vrijdag dat er een dik pak sneeuw was gevallen.
Nu nog mijn eigen mening en bevindingen met 23 dingen.
- Veel kennis opgedaan.
- Veel nieuwe programma's leren kennen zoals: Library Thing, Google docs,
Online bookmarking, RSS feeds
- Veel mooie sites gezien vooral bij Google Earth en Google Maps
- En al die mooie blogs van alle collega's
- Het heeft me zelfbewuster gemaakt en nog meer betrokken bij het werk.
- Doordat je het met elkaar deed merkte je dat iedereen hulp biedt als
je ergens mee zit
- Voor het werk zal ik naar de klanten toe nog gerichter kunnen werken
door de kennis over te dragen en in praktijk te brengen.
Mensen, het zit erop. Iedereen bedankt voor de samenwerking. En ik heb nu nog een paar weken om rustig nog eens alles door te nemen en een paar puntjes op de i te zetten.
Ding 22 Bibliotheek 2.0
Wat is er veel gepubliceerd over dit onderwerp. Het filmpje van de Amerikaanse bibliothecaris Laura Cohen
met daaronder de tekst van haar manifest heeft veel reacties uitgelokt waarvan ook eentje van de OB Rotterdam.
"Essentiele punten uit de artikelen van Anderson, Stephens en Riemers", toegelicht door Orient Express, sprak me wel aan. Hij is een blogger van 23 dingen. Zijn mening over Bibliotheek 2.0: doorgaan met nieuwe dingen, stilstaan is achteruitgang,
Daar kan ik me wel in vinden, maar je moet het wel nuanceren, anders zie je door de bomen het bos niet meer.
Ik had me al aangemeld bij Bibliotheek 20. Ning. Ik heb nog even op de site gekeken en zag er een verslag van de Bibbliotheektweedaagse van 2010 van 9- en 10 december in Maastricht. Met daarin de presentatie van DOK Delft over de "Boekenkast van Nederland". Dit is een platform waar leesliefhebbers boeken, recensies en leestips met elkaar uitwisselen. Uniek aan dit project is dat mensen ook echt boeken aan elkaar kunnen uitlenen door middel van ruilbeurzen.
Mijn mening is dat er nog allerlei ontwikkelingen zijn op het gebied van Bibliotheek 2.0 die belangrijk kunnen zijn, en zeker in deze tijd van bezuinigingen moet er toch ook naar de toekomst worden gekeken.
Ding 21 Sociale bibliotheekcatalogi
En dan komt daar het ding wat een groot deel van mijn werk uitmaakt. IBL, Zoek&Boek, Muziekweb, de inhoudelijke kant en de afwerking daarvan.
Picarta, WSF, Online Contents, allemaal bekende termen. En de allernieuwste ontwikkeling is natuurlijk het overgaan van Zoek&Boek naar Aanvragen. Deze bestanden zijn een goede aanvulling op de catalogus van elke bibliotheek.
Daarom is het artikel over het voortbestaan van de catalogus interessant omdat daar de schakel wordt gelegd naar Library Thing. Library Thing is geen echte bibliotheekcatalogus maar een sociaal netwerk van boekenliefhebbers. Wel stellen een groot aantal bibliotheekorganisaties hun titelbeschrijvingen beschikbaar aan Library Thing.
Uiteindelijk heb ik wat geexperimenteerd bij Zoeken.bibliotheek.nl en bij Worldcat. Bij My Discoveries heb ik in de lijsten een paar onderwerpen aangeklikt en daarvan de boeken opgezocht in de zoekmachine.
Worldcat heb ik nooit eerder gebruikt, maar dat heeft toch wel veel mogelijkheden. Ik voeg het in ieder geval toe aan mijn favorieten om het later nog eens te bekijken. Ook maak ik een link naar een collectie over Gaudi die me wel aantrekt, vooral door de mooie layout.
Van kloosterbibliotheek via Library Thing naar Worldcat, een combinatie van bibliotheekcatalogi en sociale netwerken.
zaterdag 11 december 2010
Ding 20 Muziek online beluisteren
Muziek online beluisteren met Last.fm en Spotify, twee prachtige programma's om tracks te beluisteren en een playing list te maken.Ik heb "Dansing queen" van Abba, "I love you" van Clif Richard en "He'l have to go" van Jim Reeves beluisterd, maar ik weet niet hoe ik ze op een playing list kan krijgen.
Op zich denk ik best wel dat het voor de bibliotheek te gebruiken is, evenals de Muziekzuil van CDR.
Hartjes toekennen en de muziek delen met anderen. Wel denk ik dat het goed te adviseren is aan de leners.
De mogelijkheid om muziek online te beluisteren evenals dit bij Muziekweb mogelijk is. En misschien is het ook goed te gebruiken voor de website.
Maar persoonlijk is het niet echt mijn ding. Dus misschien, na alle dingen, stort ik me er nog een keer op.
vrijdag 10 december 2010
Ding 19 Library Thing
Misschien niet volgens de regels der kunst, maar mijn widget staat dus hier in mijn blogbericht.Helemaal zelf gedaan, dus ik ben apetrots.
Dit is dus echt ook mijn ding. Wat is dit een mooi programma met veel mogelijkheden om je boeken te catalogiseren.
Ik had er natuurlijk nog meer titels in willen hebben,maar dat moet maar even wachten tot alle dingen af zijn.
Als je ziet hoeveel mensen een titel met je delen, wat je voor omslag uit kan kiezen, wat voor beoordeling je kan geven, het is te veel om op te noemen.Je kan ook kijken in de collecties van andere bibliotheken.
En zien wat er bij je in de buurt is aan boekhandels en bibliotheken.
Kortom zoveel mogelijkheden om toe te passen wat dit programma uniek maakt op dit gebied.
donderdag 9 december 2010
De Keukenhof in Lisse
Omdat ik in Lisse geboren ben mocht dit filmpje natuurlijk niet ontbreken. Samen met de filmpjes van Penny Lane en Dewey de bibliotheekkat vormt dit een mooie afsluiting van ding 18.
Penny Lane van de Beatles
Dit filmpje mocht natuurlijk niet ontbreken. En precies op de sterfdag van John Lennon.
dinsdag 7 december 2010
Ding 17 Mobiel internet
Heerlijk, die oude mobieltjes. Bereikbaar zijn en zelf kunnen bellen, dat waren de eerste vereisten.
Maar dan heb je een nieuwe uitgave en kom je tot de ontdekking dat daar wel internet op zit. En dan ga je dat in de trein proberen en vind je zomaar bij Google afbeeldingen een plaatje van een mobiele telefoon.
Dan ontdek je een hele nieuwe wereld. Misschien dat er ook apps op zitten, maar het ontbreekt me aan tijd om dat nu op te zoeken.
Ik heb hele interessante achtergondinformatie gelezen en bv. het artikel over "cloudcomputing" is van toepassing op wat wij nu met 23 dingen tegen komen.
Het is een handige toepassing waarbij je je eigen gegevens kan opslaan op een vaste plek op het internet, waar ze altijd beschikbaar zijn.
Als voorbeelden worden genoemd Google docs en Spotify, maar waarschijnlijk behoort ook Delicious daar toe.
Om de opdracht uit te voeren een app voor de bibliotheek te ontwerpen, ontbreekt het me aan kennis.
Maar het logo van KopGroep Bibliotheken met als ondertiteling " Wij laten mensen lezen, leren en beleven", lijkt me hier misschien wel geschikt voor.
zaterdag 4 december 2010
Ding 16 Sociale netwerken
Sociale netwerken hebben een bepaalde status. Vooral voor jongeren is het belangrijk dat je op Hyves bent, dat je op MSN zit of lid bent van Facebook. Voor ouderen is het belangrijk om je contacten uit te breiden, zowel persoonlijk als zakelijk. Alles voorziet in een bepaalde behoefte.
We zijn met een aantal collega's naar de film "Social Network " geweest. Daarin kon je zien wat het opzetten van Facebook voor sneeuwbaleffect heeft gehad. En waarom het zo populair is geworden.
Maar dat er natuurlijk ook risico's aan verbonden zijn.
Voor de bibliotheek zie ik wel mogelijkheden, zowel voor de directe omgeving als landelijk via LinkedIn en Bibliotheek20 Ning.
Bij de laatste heb ik me aangemeld omdat ik hier al eerder contact mee heb gehad als ambassadeur in het kader van het promoten van Al@din, Zoek&Boek en de Zoekmachines. Maar ook om bij te blijven op vakgebied en om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen.
Persoonlijk houd ik me bij chatten op Google met collega's onderling, Skype en zit ik op Twitter.
En Twitter is me erg meegevallen. Berichten en contacten snel doorgeven hebben een bepaalde functie.
Volgen en gevolgd worden maar ook weten waar je iemand terug kunt vinden.
Maar wat ik toch wel belangrijk vind is dat alle netwerken, communities, forums, allemaal in het teken staan van samenwerking. En dat geeft het logo van Ning heel goed weer.
vrijdag 3 december 2010
Ding 18 You Tube
Een filmpje op You Tube zoeken heb ik al een keer gedaan, en daar komen er nu nog wel een paar bij. Maar eerst het filmpje met het vraaggesprek met Prodigieus. Een hele ervaring en een grote eer.
En dan op You Tube plaatsen. En dan zie je wat er allemaal voor komt kijken. Voor 3 minuten speeltijd ben je zomaar een paar uur verder,maar dat merken jullie wel bij ding 23. Petje af en veel bewondering hiervoor. Alleen hoe hebben we de dag er voor uitgezocht. Onder barre omstandigheden naar Den Helder gereisd, maar het is de moeite waard geweest.
Zo zie je maar wat 23 dingen doet en dat een samenwerkingsverband zomaar ontstaat. En dat je dan ook ontdekt dat je elkaar wederzijds kunt helpen.
En dan op You Tube plaatsen. En dan zie je wat er allemaal voor komt kijken. Voor 3 minuten speeltijd ben je zomaar een paar uur verder,maar dat merken jullie wel bij ding 23. Petje af en veel bewondering hiervoor. Alleen hoe hebben we de dag er voor uitgezocht. Onder barre omstandigheden naar Den Helder gereisd, maar het is de moeite waard geweest.
Zo zie je maar wat 23 dingen doet en dat een samenwerkingsverband zomaar ontstaat. En dat je dan ook ontdekt dat je elkaar wederzijds kunt helpen.
dinsdag 30 november 2010
Ding 15 Google Maps en Streetview
Dit onderdeel kende ik al een beetje, maar het geheel is geweldig. Google Earth ziet er prachtig uit, een echte wereld om te ont dekken. Hierbij heb ik een eigen map aangemaakt met plaatsen als Santiago, Addis Abbeba in Ethiopie en nog een paar. De mogelijkheden zijn ontelbaar.
"Amersfoort 750 op de kaart" bekeken. Daar heb ik een stadswandeling gemaakt en dit is een mooie toepassing, ook de 3D uitvoering.
Ik heb met "Poetry Atlas"Jane Austen opgezocht. Ook een heel mooi programma.
Als je bij Google en Flickr View Maps een plaats aanklikt, zie je een foto van vroeger en eentje van nu.
Bij Google-maps-startpagina verschillende dingen opgezocht. Deze site is heel handig te gebruiken.
Een beetje gespeeld en dan nu het echte werk. Een eigen map maken dus bij Google Maps.
Onze straat opgezocht en tot mijn verbazing staat zelfs de auto erop, die we nog maar 3 jaar hebben.
Verschillende kaarten van Den Helder met de bibliotheek en het station.
Street View is ook een mooi programma met veel toepassingen voor persoonlijk- en zakelijk gebruik.
De map "De populairste toeristische trekpleisters en historische plekken" geeft informatie en foto's over een aantal pretparken en historische plaatsen in Nederland.
Bij persoonlijke toepassingen kan je je vacantieaccommodatie bekijken. En bij zakelijke toepassingen wordt vermeld hoe je je bedrijf kan promoten door goede locaties voor evenementen te vinden.
Voor bibliotheekgebruik zijn deze programma's natuurlijk heel geschikt. Er wordt nog wel eens gevraagd om een route beschrijving op te zoeken en uit te printen.
Routebeschrijvingen, vakantiebestemmingen, hoe ziet de buurt eruit wanneer iemand een huis wil kopen.
Voor al dit soort vragen zijn de antwoorden te vinden met Google Earth, Google Maps en Street View.
Mijn conclusie is dat er zoveel mogelijkheden en toepassingen zijn dat ik nog wel even door kan gaan.
Maar dat doe ik wel als ik alle 23 dingen af heb, anders ben ik in januari nog niet klaar.
vrijdag 26 november 2010
Ding 14 Chatten
Je kan op verschillende manieren chatten. Via MSN, Skype, Google chat, Google talk en er zijn nog meer mogelijkheden.
Er was ook een chatsessie bij Al@din maar daar heeft ons team niet aan mee gedaan.
Wel heb ik ruim 2 jaar de vragen beantwoord en daar veel ervaring mee opgedaan.
Onze zoon en dochter chatten wel eens met MSN en daar mocht ik wel eens meekijken.
Nu chat ik bij Googele chat en bel en stuur chatberichten via Skype. Je moet wel korte berichten geven, daar is het ook voor.Ik ben langer van stof en dat is even wennen.
Evenals geen hoofdletter gebruiken en een aparte chattaal. Maar alles heeft natuurlijk zijn eigen charme.
Of het zinvol is voor de bibliotheek! Misschien voor overleg binnen werkgroepjes. Dan hoef je geen datum te prikken om bij elkaar te komen. Het is niet geschikt voor de medewerkers achter het inlichtingenbureau.
Om te chatten met leners of publiek in het algemeen!
Dan zou je per dagdeel medewerkers moeten hebben net als bij een Al@dinsessie.
Voor intern gebruik zie ik meer in e-mail en Google docs, en zie ik Twitter als extern communicatiemiddel om contacten te onderhouden voor snelle en actuele berichten.
Er was ook een chatsessie bij Al@din maar daar heeft ons team niet aan mee gedaan.
Wel heb ik ruim 2 jaar de vragen beantwoord en daar veel ervaring mee opgedaan.
Onze zoon en dochter chatten wel eens met MSN en daar mocht ik wel eens meekijken.
Nu chat ik bij Googele chat en bel en stuur chatberichten via Skype. Je moet wel korte berichten geven, daar is het ook voor.Ik ben langer van stof en dat is even wennen.
Evenals geen hoofdletter gebruiken en een aparte chattaal. Maar alles heeft natuurlijk zijn eigen charme.
Of het zinvol is voor de bibliotheek! Misschien voor overleg binnen werkgroepjes. Dan hoef je geen datum te prikken om bij elkaar te komen. Het is niet geschikt voor de medewerkers achter het inlichtingenbureau.
Om te chatten met leners of publiek in het algemeen!
Dan zou je per dagdeel medewerkers moeten hebben net als bij een Al@dinsessie.
Voor intern gebruik zie ik meer in e-mail en Google docs, en zie ik Twitter als extern communicatiemiddel om contacten te onderhouden voor snelle en actuele berichten.
woensdag 24 november 2010
Ding 13 Online bookmarking
Na verschillende pogingen is het toch gelukt om voor dit onderdeel de benodigde knoppen te installeren en de sidebar te voorschijn te toveren. Ik ben terug gegaan naar het begin van de achtergrondinformatie, heb geklikt op "Delicious" in de tekst en toen ging het achter elkaar.
Daarna heb ik verschillende bookmarks aangemaakt.
Het artikel van Rob Coers over het gebruik van Delicious voor bibliotheken vond ik heel duidelijk.De Overijsselse bibliotheken en de gezamenlijke bibliotheken van de provincie Utrecht zijn hier een goed voorbeeld van.
Na een tip van Practical Joke heb ik al mijn favorieten in Delicious onder kunnen brengen. In geval van een crash kan je op elke computer je favorieten terug halen. Je moet dan natuurlijk wel je gebruikersnaam en wachtwoord in je hoofd hebben zitten of ergens anders hebben opgeslagen.
Verder vind ik het een heel goed idee van Surfan om een gezamenlijke Delicious voor alle KopGroep Bibliotheken te maken. Helaas lukte het me niet meer om zelf een paar favorieten toe te voegen nadat ik een eigen account had aangemaakt. Gebruikersnaam en wachtwoord heb ik genoteerd, maar ik kan er niet inkomen. Graag hoor ik van iemand hoe dat wel kan want ik wil ook mijn bijdrage daaraan leveren.
Mijn conclusie is dat alle pogingen de moeite hebben geloond en dat ik Delicious zeker verder ga gebruiken om nog meer favorieten toe te voegen.
Nog even een vraag over het toepassen van "Crearive commons" bij het gebruik van afbeeldingen en filmpjes. Edo liet het zien tijdens de evaluatie van 23 dingen, maar ik ben helaas vergeten hoe je dit doet.
En ik wil mijn dingen toch wel opvrolijken met een foto, afbeelding, cartoon of filmpje van Youtube.
vrijdag 19 november 2010
Ding 12 Twitter
Het is een manier om met veel mensen in contact te komen, maar er zit natuurlijk ook risico aan vast.
Daarom alleen vertellen wat je openbaar wilt maken want het gaat het web op.
Volgen en gevolgd worden. Technisch had het wel een paar haken en ogen, maar uiteindelijk loont het resultaat wel. Alleen de tekst van een paar woorden moet erg wennen. Ik ben zelf gewend om toch wel uit te wijden over iets. Waarschijnlijk zal chatten me wel beter liggen.
Wel vond ik het verrassend om bij de achtergrondinformatie te lezen dat de bibliotheek van het Vredespaleis in 2007 al begonnen is om gebruik te maken van Twitter.
De RSSfeeds kon ik niet vinden maar zo via Twitter krijg je er ook een beeld van hoe het gebruikt wordt als communicatiemiddel. Via de website Twitterfeeds worden al hun RSSfeeds automatisch doorgestuurd naar Twitter. Wel maken zij de aantekening dat zenden beter gaat dan ontvangen.
Misschien is het wel een belangrijk middel om bv. jongeren te bereiken als er activiteiten voor die groep georganiseerd gaan worden. Maar ik sta er toch wel sceptisch tegenover.
Mijn conclusie is uiteindelijk dat ik door verder te twitteren wil kijken of ik het persoonlijk blijf gebruiken.
Voorlopig wel zolang we nog bezig zijn met 23 dingen. Wel zijn er heel veel Twitter cartoons in omloop en heb ik een leuke gevonden om mee af te sluiten.
Daarom alleen vertellen wat je openbaar wilt maken want het gaat het web op.
Volgen en gevolgd worden. Technisch had het wel een paar haken en ogen, maar uiteindelijk loont het resultaat wel. Alleen de tekst van een paar woorden moet erg wennen. Ik ben zelf gewend om toch wel uit te wijden over iets. Waarschijnlijk zal chatten me wel beter liggen.
Wel vond ik het verrassend om bij de achtergrondinformatie te lezen dat de bibliotheek van het Vredespaleis in 2007 al begonnen is om gebruik te maken van Twitter.
De RSSfeeds kon ik niet vinden maar zo via Twitter krijg je er ook een beeld van hoe het gebruikt wordt als communicatiemiddel. Via de website Twitterfeeds worden al hun RSSfeeds automatisch doorgestuurd naar Twitter. Wel maken zij de aantekening dat zenden beter gaat dan ontvangen.
Misschien is het wel een belangrijk middel om bv. jongeren te bereiken als er activiteiten voor die groep georganiseerd gaan worden. Maar ik sta er toch wel sceptisch tegenover.
Mijn conclusie is uiteindelijk dat ik door verder te twitteren wil kijken of ik het persoonlijk blijf gebruiken.
Voorlopig wel zolang we nog bezig zijn met 23 dingen. Wel zijn er heel veel Twitter cartoons in omloop en heb ik een leuke gevonden om mee af te sluiten.
maandag 15 november 2010
Ding 11 Ontdek wiki's
Weer een andere wereld met veel mogelijkheden. Inhoudelijk heel veel bruikbare informatie die steeds duidelijker wordt naar mate je er meer mee bezig bent. De wiki van Deventer vind ik een goed voorbeeld voor bibliotheken.
Het wiki stappenplan kwam ook wel goed over. Maar toen het spelen in de "Zandbak". Ik heb het recept "Verborgen visschotel" toegevoegd bij favoriete recepten aan de linker zijkant. Maar daar kwam het probleem naar boven dat je het moest ondertekenen bij favoriete weblogs, en dat lukte niet. Maar ik bleek niet de enige te zijn.
Daarna ben ik een nieuwe pagina begonnen met de titel "Hallstatt en de Hallstatt-cultuur".Vorig jaar tijdens onze vakantie in Oostenrijk heeft deze plaats veel indruk gemaakt. Het stond daarom al vast dat dit mijn wiki zou worden.
Deze pagina staat bij favoriete landen. Ik kan alleen met geen mogelijkheid via "insert" een afbeelding of foto plaatsen. En dat vind ik jammer want ze geven een beeld van de prachtige omgeving en het Beinhaus van de Michaelskapelle waar beschilderde en beschreven schedels van dorpelingen te bezichtigen zijn.
Ik wil wel proberen om de informatie te blijven aanvullen en kijken of ik de foto's toch kan plaatsen.
Zo gemakkelijk vond ik het dus niet, maar al doende leert men en straks is het natuurlijk: " Oooh, doe je dat zo".
dinsdag 9 november 2010
Ding 10 Online kantoortoepassingen
Dit is een onderdeel dat me wel moeite heeft gekost, maar waarvan het resultaat veel voldoening geeft. Een Google doc lijkt me dan ook wel handig om te gebruiken als je met meer collega's een document moet opstellen. Je kan er aan veranderen of voorstellen doen.
Ik heb ook de video over Zoho voor Google apps gezien en die voor kennisgeving aangenomen.
Nu heb ik "Leuke gezelschapsspellen voor jong en oud" gedeeld. Die ervaring om alles te delen is heel grappig en voelt goed. Zo kom je bij elke Google doc tot een groot geheel.
Van deze opdracht heb ik ook weer heelwat geleerd, b.v. hoe je een document met fouten weg kunt krijgen en opnieuw wilt beginnen. Natuurlijk gewoon erop gaan staan en met de rechter muisknop verwijderen dus.
Met elk ding ontdek ik weer iets in mijzelf en als het nog lukt ook, dan begin je met frisse moed aan het volgende ding. Dus op naar de Wiki en gaan kijken hoe het er daar aan toe gaat.
zaterdag 30 oktober 2010
Probleem opgelost
Een paar weken kon ik geen afbeelding toevoegen aan een bericht. Sinds donderdag (28 oktober) ben ik erachter wat het is geweest. Ik werkte namelijk in de HTML. Dit kwam doordat ik het filmpje van Youtube heb gehaald en met behulp van HTML op mijn blog heb gezet. Daarna ben ik dus niet terug gegaan naar "Nieuw bericht". Prodigieus en Practicaljoke hebben het me laten zien en toen viel het kwartje pas.
Bedankt collega's, nu kan ik weer vrolijk foto's toevoegen.
Bedankt collega's, nu kan ik weer vrolijk foto's toevoegen.
vrijdag 29 oktober 2010
Schilderij aan de wand
Meisje, meisje aan de wand
Wat zie jij in dit letterland
Je ziet de dvd's onder je staan
En de mensen hier voor komen en gaan
Ooit zal je wel vervangen worden
Door Power Point of aanwijsborden
Maar voor ons ben je een baken, want
Wij zitten aan de andere kant
En tegen nieuwe leners zeggen wij
De dvd's staan bij haar op een rij
Op de eerste letter van de titel gezet
Van A tot Z het hele alfabet
Ik heb wat met dit schilderij
En daarom krijgt het een plaats van mij
In de Casa, waar het nooit wordt vervangen
En tot aan de sluiting zal blijven hangen
donderdag 28 oktober 2010
Ding 9 Wat is jouw visie op web 2.0
Op ontdekkingsreis door web 2.0
Mijn eigen visie is eigenlijk meer een conclusie dan een begin.Het is zeker
een verrijking zowel persoonlijk als voor de bibliotheek.
Met een paar termen zoals RSS feeds, Flickr,Gmail, Hyves, Facebook, Twitter, was ik wel bekend maar ik heb het nog nooit toegepast. Dus er kwam heelwat over me heen, maar na een paar weken heb ik heelveel bewondering voor deze wereld gekregen.
Het is nog niet echt mijn ding, maar na afloop van de cursus, toch wel ding 24 om alles nog eens na te gaan, te overdenken en hier en daar mee te gaan werken.
Maar hier volgen wel wat gedachten over de richtlijnen die bij punt 9 worden gegeven.
- Inzetten weblog intern/extern.
Voor de bibliotheek is daar inmiddels al mee begonnen. Onze nieuwe webmaster heeft een weblog gemaakt voor Nederland Leest waar gebruikers ook op kunnen reageren. Een vast weblog zou ook als forum kunnen dienen om te ontdekken waar de interesses van verschillende doelgroepen liggen.
- RSS diensverlening verbeteren.
Iesereen zou RSS feeds van instellingen aan kunnen leveren die dan via Google Reader door een medewerker bijgehouden zouden moeten worden.
- Foto editors gebruiken.
Als dat toepassingen van Flickr, Picasa, Fotoaanpassen.nl of een van de andere programma's inhoudt, kan dit zeker gebruikt worden. Dan zou dat kunnen voor tentoonstellingen, COD en ED, voor jaarverslagen e.d. Voor een aantal zaken wordt het, denk ik, al gebruikt.Als het dat niet is dan zou ik dit nog niet weten.
- Het nut voor bibliotheken of prive-doeleinden.
Zeker voor beiden van toepassing.B.v. chatten met collega's om een soort Al@din op te zetten voor de regio en om onderling gedachten uit te wisselen.
Dit is al eens ter sprake gekomen. En prive b.v. voor het maken van een digitaal fotoalbum. Dit zal ik zeker zelf gaan proberen.
- Hoe kijk je rond op het web.
In ieder geval niet meer als een kat in een vreemd pakhuis.Er begint lijn in te komen. Blogs, RSS en online fotoalbums beginnen al een plaats te krijgen. Alle soorten fotoprogramma's kan je voor jezelf rangschikken. Of als je door de bomen het bos niet meer ziet, ga je gewoon naar Google afbeeldingen.
- Hoe kunnen gebruikers informatie toevoegen.
Door mogelijkheden te scheppen om via de website en de Nieuwsbrief te reageren op informatie. Dit gebeurt al via de e-mail, maar dit zal zeker nog anders kunnen.
- Uiteindelijke conclusie.
Op deze toepassingen wordt later nog terug gekomen.De wereld van web 2.0 blijft nog steeds een boeiende ontdekkingsreis met pieken en dalen.Een enorme hoeveelheid aan informatie die tijd nodig zal hebben om te laten bezinken om later te kunnen gebruiken.
Mijn eigen visie is eigenlijk meer een conclusie dan een begin.Het is zeker
een verrijking zowel persoonlijk als voor de bibliotheek.
Met een paar termen zoals RSS feeds, Flickr,Gmail, Hyves, Facebook, Twitter, was ik wel bekend maar ik heb het nog nooit toegepast. Dus er kwam heelwat over me heen, maar na een paar weken heb ik heelveel bewondering voor deze wereld gekregen.
Het is nog niet echt mijn ding, maar na afloop van de cursus, toch wel ding 24 om alles nog eens na te gaan, te overdenken en hier en daar mee te gaan werken.
Maar hier volgen wel wat gedachten over de richtlijnen die bij punt 9 worden gegeven.
- Inzetten weblog intern/extern.
Voor de bibliotheek is daar inmiddels al mee begonnen. Onze nieuwe webmaster heeft een weblog gemaakt voor Nederland Leest waar gebruikers ook op kunnen reageren. Een vast weblog zou ook als forum kunnen dienen om te ontdekken waar de interesses van verschillende doelgroepen liggen.
- RSS diensverlening verbeteren.
Iesereen zou RSS feeds van instellingen aan kunnen leveren die dan via Google Reader door een medewerker bijgehouden zouden moeten worden.
- Foto editors gebruiken.
Als dat toepassingen van Flickr, Picasa, Fotoaanpassen.nl of een van de andere programma's inhoudt, kan dit zeker gebruikt worden. Dan zou dat kunnen voor tentoonstellingen, COD en ED, voor jaarverslagen e.d. Voor een aantal zaken wordt het, denk ik, al gebruikt.Als het dat niet is dan zou ik dit nog niet weten.
- Het nut voor bibliotheken of prive-doeleinden.
Zeker voor beiden van toepassing.B.v. chatten met collega's om een soort Al@din op te zetten voor de regio en om onderling gedachten uit te wisselen.
Dit is al eens ter sprake gekomen. En prive b.v. voor het maken van een digitaal fotoalbum. Dit zal ik zeker zelf gaan proberen.
- Hoe kijk je rond op het web.
In ieder geval niet meer als een kat in een vreemd pakhuis.Er begint lijn in te komen. Blogs, RSS en online fotoalbums beginnen al een plaats te krijgen. Alle soorten fotoprogramma's kan je voor jezelf rangschikken. Of als je door de bomen het bos niet meer ziet, ga je gewoon naar Google afbeeldingen.
- Hoe kunnen gebruikers informatie toevoegen.
Door mogelijkheden te scheppen om via de website en de Nieuwsbrief te reageren op informatie. Dit gebeurt al via de e-mail, maar dit zal zeker nog anders kunnen.
- Uiteindelijke conclusie.
Op deze toepassingen wordt later nog terug gekomen.De wereld van web 2.0 blijft nog steeds een boeiende ontdekkingsreis met pieken en dalen.Een enorme hoeveelheid aan informatie die tijd nodig zal hebben om te laten bezinken om later te kunnen gebruiken.
maandag 25 oktober 2010
Ding 8 Online plaatjes bewerken.
Het was moeilijker dan ik dacht. Na verschillende dingen bij Flickr Toys geprobeerd te hebben en een rondreis langs de andere programma's, ben ik uiteindelijk( na een tip van Joke)bij Fotoaanpassen.nl beland.
Ik heb een foto van een boot met mensen erop, bwerkt en er een olieverfschilderij van gemaakt.Omdat de aanduiding "Koppeling" bij mij ontbreekt, heb ik er een gadget van gemaakt. Het heeft veel voeten in de aarde gehad en omdat er een tijdslimiet aan de opdrachten zit, wil ik het voor nu hier bij laten. Maar ik wil zeker Mozaiek toe gaan passen en een collage maken als ik het ergens anders voor kan gebruiken.
Ik heb een foto van een boot met mensen erop, bwerkt en er een olieverfschilderij van gemaakt.Omdat de aanduiding "Koppeling" bij mij ontbreekt, heb ik er een gadget van gemaakt. Het heeft veel voeten in de aarde gehad en omdat er een tijdslimiet aan de opdrachten zit, wil ik het voor nu hier bij laten. Maar ik wil zeker Mozaiek toe gaan passen en een collage maken als ik het ergens anders voor kan gebruiken.
vrijdag 22 oktober 2010
Ding 7 Flickr verder ontdekken
Wat valt er veel te ontdekken.Ik heb o.a. bij Findr gekeken.Het is een programma waar je prachtige overzichten mee kunt maken en ook als slideshow kunt weergeven. Ik heb Keukenhof en Jaguar ingetikt en daar een prachtige impressie van gezien.Daarna heb ik een Trading Card gemaakt van een eigen foto.Ik wil hem wel tevoorschijn toveren en iedereen mee laten lachen.
De foto kon ik hier niet toevoegen, maar hij staat onderaan bij de gadgets.
Mijn man heeft toestemming gegeven om hem toch te publiceren. Dit kan dus ook gebeuren. Maar we zullen maar zeggen dat het te maken heeft met de ontdekkingsreis door Web2.0.
De foto kon ik hier niet toevoegen, maar hij staat onderaan bij de gadgets.
Mijn man heeft toestemming gegeven om hem toch te publiceren. Dit kan dus ook gebeuren. Maar we zullen maar zeggen dat het te maken heeft met de ontdekkingsreis door Web2.0.
donderdag 21 oktober 2010
Ding 6 Ontdek Flickr
Dit ding was toch wel lastig maar hoe meer je er mee bezig bent, des te meer ontdek je.Dus een account aangemaakt, wat eigenlijk vrij goed ging.Ik wilde graag foto's van de Keukenhof in Lisse vinden. Daar stond mijn wieg, dus ik was er wel benieuwd naar. Foto's genomen door mensen van allerlei nationaliteiten, geweldig. Maar hoe vraag je toestemming voor een foto?
Daarom hier de site waar hij opstaat met de naam van wie hem heeft gemaakt.
http://www.flickr.com/search/?q=keukenhof%20lisse&w=all
Het is de tweedelige foto van Juvani. Die vind ik wel bijzonder.
Zelf heb ik er geen digitale foto's van, maar ik kan wel navragen bij mijn broer.
Verder heb ik gekeken bij toepassingen voor bibliotheken en ik vond de volgende collage erg mooi. Staat vermeld op de volgende site.
http://www.flickr.com/photos/11329886@N00/sets/72157594291410121/
De kop is eraf, de volgende keer Ding 7 en 8.
Daarom hier de site waar hij opstaat met de naam van wie hem heeft gemaakt.
http://www.flickr.com/search/?q=keukenhof%20lisse&w=all
Het is de tweedelige foto van Juvani. Die vind ik wel bijzonder.
Zelf heb ik er geen digitale foto's van, maar ik kan wel navragen bij mijn broer.
Verder heb ik gekeken bij toepassingen voor bibliotheken en ik vond de volgende collage erg mooi. Staat vermeld op de volgende site.
http://www.flickr.com/photos/11329886@N00/sets/72157594291410121/
De kop is eraf, de volgende keer Ding 7 en 8.
woensdag 20 oktober 2010
dinsdag 19 oktober 2010
Casa Elena's keuken
Casa Elena is een huis met muren van elastiek en aangesloten op het lichtnet van de vriendschap.
Vandaar dat het eerste recept gedeeld mag worden.
Amish friendshipsbread
Ook wel bekend als Hermann of Vriendschapskoek Arie. Dit recept kan je alleen maken als je een kopje deeg van iemand krijgt.Misschien wel 15 jaar geleden kreeg ik het van een tante van Cees. Daarna bleef het een paar jaar weg om daarna weer ergens op te duiken.
Bereiding
De 1e, 2e en 3e dag doorroeren.
De 4e dag toevoegen: 2,5 dl. melk; 100 gr. suiker en 125 gr. bloem.
De 5e, 6e, 7e en 8e dag doorroeren.
De 9e dag toevoegen: 2,5 dl. melk; 100 gr. suiker en 125 gr. bloem.
Verdeel dan over 4 bakjes 2 dl. deeg en geef er dan 3 weg met dit recept met de mededeling dat ieder met de 1e dag moet beginnen.
Koel bewaren. Houd een bakje voor jezelf.
De 10e dag toevoegen: 1,5 dl. zonnebloemolie; 3 eieren; 200 gr. suiker; 250 gr.bloem; 1 eetlepel bakboeder; 1 theelepel zout; 1 eetlepel kaneel en 200 gr. studentenhaver.
Alles mengen en in een bakblik doen. Met suiker bestrooien en bakken op 150 graden in ca. 5 kwartier.
Mocht iemand een bakje krijgen, denk er dan wel aan dat het hele proces 10 dagen gaat duren.
Een buurman vond het heel lekker en heeft geprobeerd het zelf op te starten, maar dat is niet gelukt.
Een grappige bijkomstigheid is dat hun kat indertijd bij de koelkast zat als deze openging. Het is een gistingsproces en ze kwam op de lucht af.
En dan houd ik me zeker aanbevolen voor een kopje deeg.
Vandaar dat het eerste recept gedeeld mag worden.
Amish friendshipsbread
Ook wel bekend als Hermann of Vriendschapskoek Arie. Dit recept kan je alleen maken als je een kopje deeg van iemand krijgt.Misschien wel 15 jaar geleden kreeg ik het van een tante van Cees. Daarna bleef het een paar jaar weg om daarna weer ergens op te duiken.
Bereiding
De 1e, 2e en 3e dag doorroeren.
De 4e dag toevoegen: 2,5 dl. melk; 100 gr. suiker en 125 gr. bloem.
De 5e, 6e, 7e en 8e dag doorroeren.
De 9e dag toevoegen: 2,5 dl. melk; 100 gr. suiker en 125 gr. bloem.
Verdeel dan over 4 bakjes 2 dl. deeg en geef er dan 3 weg met dit recept met de mededeling dat ieder met de 1e dag moet beginnen.
Koel bewaren. Houd een bakje voor jezelf.
De 10e dag toevoegen: 1,5 dl. zonnebloemolie; 3 eieren; 200 gr. suiker; 250 gr.bloem; 1 eetlepel bakboeder; 1 theelepel zout; 1 eetlepel kaneel en 200 gr. studentenhaver.
Alles mengen en in een bakblik doen. Met suiker bestrooien en bakken op 150 graden in ca. 5 kwartier.
Mocht iemand een bakje krijgen, denk er dan wel aan dat het hele proces 10 dagen gaat duren.
Een buurman vond het heel lekker en heeft geprobeerd het zelf op te starten, maar dat is niet gelukt.
Een grappige bijkomstigheid is dat hun kat indertijd bij de koelkast zat als deze openging. Het is een gistingsproces en ze kwam op de lucht af.
En dan houd ik me zeker aanbevolen voor een kopje deeg.
maandag 18 oktober 2010
Casa Elena's keuken
En daar ging de eerste poging zomaar de lucht in. Eigenlijk is het iets voor Google Docs, maar dat is me nog even te ingewikkeld.Morgen maar weer proberen.
Dit is wel het eindresultaat.
Dit is wel het eindresultaat.
vrijdag 15 oktober 2010
Kinderboekenweek 2010 in AnnaPaulowna
Woensdag 13 oktober was het zover. Bernadette en Truus (oftewel Prodigieus en Doorneuzen) gaven rond 15.00 uur een Workshop illustratie maken bij een verhaal. Tien meisjes hebben met elkaar een verhaal verzonnen waarbij ze elk een tekening op doek hebben ingekleurd met verf.
Ze werden door Ria van snoep en limonade voorzien en ondergetekende heeft foto's gemaakt. Kortom een zeer geslaagde middag die volgens de medewerkers zeker voor herhaling vatbaar is.
Ze werden door Ria van snoep en limonade voorzien en ondergetekende heeft foto's gemaakt. Kortom een zeer geslaagde middag die volgens de medewerkers zeker voor herhaling vatbaar is.
vrijdag 8 oktober 2010
Casa Elena vernieuwd
Casa Elena heeft een nieuw Kopstuk. Met dank aan Bernadette, die het cadeau heeft gegeven. En precies op de 70ste verjaardag van John Lennon. Dat is dus een mooi eerbewijs. Inmiddels heb ik mijn profiel bewerkt en een foto kunnen plaatsen. Het is leuk om te zien dat er nu een klein fotootje staat bij een geplaatste reactie. Nu alleen nog verkleinen voor de volgersfoto. En dan nieuwe ervaringen opdoen met Flickr
Cadeautip tussen de bedrijven door
Even een momentje voor iets anders. Iemand vroeg kort geleden een idee voor een cadeau.Wij kregen laatst een proefabonnement voor een tijdschrift naar keuze cadeau. Je moet de bon activeren bij http://www.bladcadeau.nl/. Daar kan je het ook bestellen. Je hebt verschillende prijsklassen. Wij kozen voor Fiets Actief (4 nummers) en Computer idee (9 nummers). Na het laatste nummer stopt het vanzelf.
Ik denk dat de Glossy Gerda deze mogelijkheid ook al biedt.
Nu terug naar mijn profiel bewerken en foto plaatsen.
Ik denk dat de Glossy Gerda deze mogelijkheid ook al biedt.
Nu terug naar mijn profiel bewerken en foto plaatsen.
woensdag 6 oktober 2010
Ding 5 RSS feeds vinden
Bij dit onderdeel kan je een onderscheid maken tussen wat is belangrijk voor je werk en wat raakt je eigen interesses. Ik wil me bv. graag abonneren op de feeds van de Helderse Courant omdat ik werk in Den Helder en woon in Heerhugowaard. Deze trof ik grijs aan. Zo ook bij de site van het Vredespaleis.
Vroeger gingen wij vanuit Lisse een dag uit naar Den Haag waar we een bezoek brachten aan Madurodam, Panorama Mesdag en het Vredespaleis. Maar ook belangrijk omdat het Oorlogs Tribunaal daar zijn zetel heeft. Google Blogsearche vind ik heel prettig werken. Ik heb daar verschillende sites mee gevonden o.a. die van het Marine Museum in Den Helder.Search 4 RSS zal ik zeker ook gaan testen. Bij Lifehacker.com heb ik alleen het filmpje bekeken met de uitleg van Rob Coers.Aan het opbergen in mappen ben ik nog niet toegekomen, maar dit zal zeker gebeuren en dan zal ik op dit onderdeel terugkomen. Maar nu wil ik het eigenlijk afsluiten en me de komende dagen richten op ding 6 en mijn blog verder uitbouwen.
Vroeger gingen wij vanuit Lisse een dag uit naar Den Haag waar we een bezoek brachten aan Madurodam, Panorama Mesdag en het Vredespaleis. Maar ook belangrijk omdat het Oorlogs Tribunaal daar zijn zetel heeft. Google Blogsearche vind ik heel prettig werken. Ik heb daar verschillende sites mee gevonden o.a. die van het Marine Museum in Den Helder.Search 4 RSS zal ik zeker ook gaan testen. Bij Lifehacker.com heb ik alleen het filmpje bekeken met de uitleg van Rob Coers.Aan het opbergen in mappen ben ik nog niet toegekomen, maar dit zal zeker gebeuren en dan zal ik op dit onderdeel terugkomen. Maar nu wil ik het eigenlijk afsluiten en me de komende dagen richten op ding 6 en mijn blog verder uitbouwen.
Ding 4 RSS
Er ging een hele wereld voor me open. Wat een informatie en bestanden.Met de handleiding en adviezen van verschillende collega's heb ik alles toch wel redelijk kunnen vinden. Bij Nl.biblioblogs.wiki alle gebieden op een rijtje zien staan. Maar niet alle organisaties hebben feeds en dat is wel jammer. Bij de Koninklijke Bibliotheek vond ik geen oranje feed of hij moet verborgen zijn. Door de sites regelmatig te bekijken raak je er wel in thuis. In mijn onwetendheid ben ik waarschijnlijk volger geworden van verschillende sites door de URL te kopieren, te plakken en toe te voegen en niet op abonneren te klikken. Alle begin is moeilijk en aldoende leert men. Wel zal ik zeker kijken hoe ik het voor mijn werk kan toepassen.
maandag 4 oktober 2010
Voldaan gevoel
Een laat bericht, maar ik ben een paar uur bezig geweest met Ding 4 en 5. Ik ben een heel eind gekomen maar ik schrijf morgen het eindrapport na overleg met Ineke.Veel geleerd en kunnen doen, maar ik wil toch even goed- of afkeuring voor ik verder ga. Daardoor heb ik mijn portret nog niet kunnen weergeven en mijn weblog kunnen uitbreiden. Ik leer veel van het volgen en doordat ik voor een groot deel zelf het toevoegen van RSSfeeds heb kunnen doen, geeft dit een heel voldaan gevoel. Voor het andere deel gaat mijn dank uit naar de adviezen van Joke, Bernadette en Ineke. Bedankt allemaal.
zondag 3 oktober 2010
Op de kop getikt
Voor dit huis ga ik dingen verzamelen en vanwege de connectie met Penny Lane wordt mijn eerste aanschaf het straatnaambord van Penny Lane in Liverpool. Met dit lied van de Beatles plaagde mijn broer mij vroeger . En ik plaagde hem terug met "Ha ,ha, said the clown" van de Kinks.Dit wordt dan ook mijn uithangbord. Bovendien sprak de tekst mij erg aan, ook omdat het van toepassing is op dit blog.Omdat de kapper die in Penny Lane zijn zaak had, foto's van verschillende kapsels toonde in zijn etalage. Paul McCartney verwerkte dit tot 'In Penny Lane there is a barber showing photographs/of every head he's had the pleasure to know'. En zie, er hebben zich al collega's bij mij aangemeld met foto's. En daarom moet er natuurlijk ook een foto van mijzelf komen in mijn profiel. Dit moeten wij nog even uitvogelen, dus wordt vervolgd.
donderdag 30 september 2010
Welkom in Casa Elena
Helemaal verrast dat ik al 5 volgers heb, helemaal te gek. Ik moet mijn huis nog wel inrichten en ga me daar het weekend flink mee bezig houden. Het is nog een hele klus om alles bij te houden, maar in je eigen huis moet ook gestoft, gezogen, gewassen en gestreken worden. Dus aan de slag, maar voor vandaag is het genoeg geweest. Morgen maar mijn team gaan "volgen".
woensdag 29 september 2010
Ding 3 Web 2.0
Daar gaan we dan. Mijn ervaringen met Web 2.0 in 100 woorden. Vorig jaar ben ik ambassadeur geweest voor het promoten van Al@din, de zoekmachines en Zoek&Boek. Hierdoor ben ik lid geweest van Ning, een community die opgezet was door ProBiblio om onderling contact te hebben. Daar heb ik wel een reactie op geplaatst en reacties terug gekregen. Door het volgen van de cursus Digitaal Verkort gegeven door Marina Noordegraaf werden we aangemeld voor Netvibes. Hiermee ben ik eigenlijk niet verder gegaan.
Met de kinderen even meegekeken met chatten maar me er verder nooit tijd voor gegund. Wel heb ik 7 keer meegedaan met de Nederlandse Krakercompetitie. Hierdoor kwam je in aanraking met veel archieven, websites en de mogelijkheid om een forum te volgen.Verder ben ik bijna 2 jaar lid geweest van het Al@dinteam. Mijn blog inrichten kost moeite, maar het voldoet wel.
Maar ik ben over de drempel heen en ik hoop veel mensen op bezoek te krijgen. Het moet nog opgevrolijkt worden met gadgets en foto's, in ieder geval is de kop eraf. Ineke en Rineke, al vast bedankt voor het begeleiden, want dat zal wel nodig zijn.
Met de kinderen even meegekeken met chatten maar me er verder nooit tijd voor gegund. Wel heb ik 7 keer meegedaan met de Nederlandse Krakercompetitie. Hierdoor kwam je in aanraking met veel archieven, websites en de mogelijkheid om een forum te volgen.Verder ben ik bijna 2 jaar lid geweest van het Al@dinteam. Mijn blog inrichten kost moeite, maar het voldoet wel.
Maar ik ben over de drempel heen en ik hoop veel mensen op bezoek te krijgen. Het moet nog opgevrolijkt worden met gadgets en foto's, in ieder geval is de kop eraf. Ineke en Rineke, al vast bedankt voor het begeleiden, want dat zal wel nodig zijn.
dinsdag 28 september 2010
Even op adem komen
Durven en ervoor gaan. Casa Elena is van start gegaan. Het moet nog wel ingericht worden, maar het casco staat er in ieder geval. Spannend, maar toch leuk, zo'n virtueel huis. Niet in de Jac. Perklaan maar op Pennyleen 6. De deur is open en de koffie staat klaar.
Abonneren op:
Posts (Atom)