Op ontdekkingsreis door web 2.0
Mijn eigen visie is eigenlijk meer een conclusie dan een begin.Het is zeker
een verrijking zowel persoonlijk als voor de bibliotheek.
Met een paar termen zoals RSS feeds, Flickr,Gmail, Hyves, Facebook, Twitter, was ik wel bekend maar ik heb het nog nooit toegepast. Dus er kwam heelwat over me heen, maar na een paar weken heb ik heelveel bewondering voor deze wereld gekregen.
Het is nog niet echt mijn ding, maar na afloop van de cursus, toch wel ding 24 om alles nog eens na te gaan, te overdenken en hier en daar mee te gaan werken.
Maar hier volgen wel wat gedachten over de richtlijnen die bij punt 9 worden gegeven.
- Inzetten weblog intern/extern.
Voor de bibliotheek is daar inmiddels al mee begonnen. Onze nieuwe webmaster heeft een weblog gemaakt voor Nederland Leest waar gebruikers ook op kunnen reageren. Een vast weblog zou ook als forum kunnen dienen om te ontdekken waar de interesses van verschillende doelgroepen liggen.
- RSS diensverlening verbeteren.
Iesereen zou RSS feeds van instellingen aan kunnen leveren die dan via Google Reader door een medewerker bijgehouden zouden moeten worden.
- Foto editors gebruiken.
Als dat toepassingen van Flickr, Picasa, Fotoaanpassen.nl of een van de andere programma's inhoudt, kan dit zeker gebruikt worden. Dan zou dat kunnen voor tentoonstellingen, COD en ED, voor jaarverslagen e.d. Voor een aantal zaken wordt het, denk ik, al gebruikt.Als het dat niet is dan zou ik dit nog niet weten.
- Het nut voor bibliotheken of prive-doeleinden.
Zeker voor beiden van toepassing.B.v. chatten met collega's om een soort Al@din op te zetten voor de regio en om onderling gedachten uit te wisselen.
Dit is al eens ter sprake gekomen. En prive b.v. voor het maken van een digitaal fotoalbum. Dit zal ik zeker zelf gaan proberen.
- Hoe kijk je rond op het web.
In ieder geval niet meer als een kat in een vreemd pakhuis.Er begint lijn in te komen. Blogs, RSS en online fotoalbums beginnen al een plaats te krijgen. Alle soorten fotoprogramma's kan je voor jezelf rangschikken. Of als je door de bomen het bos niet meer ziet, ga je gewoon naar Google afbeeldingen.
- Hoe kunnen gebruikers informatie toevoegen.
Door mogelijkheden te scheppen om via de website en de Nieuwsbrief te reageren op informatie. Dit gebeurt al via de e-mail, maar dit zal zeker nog anders kunnen.
- Uiteindelijke conclusie.
Op deze toepassingen wordt later nog terug gekomen.De wereld van web 2.0 blijft nog steeds een boeiende ontdekkingsreis met pieken en dalen.Een enorme hoeveelheid aan informatie die tijd nodig zal hebben om te laten bezinken om later te kunnen gebruiken.
Web 2.0 en de 23 dingen is een groot avontuur, waar je heel veel door leert.
BeantwoordenVerwijderenBen erg benieuwd wat "het" met jou doet.
Je schrijft punt 24 na afloop eens bekijken wat ik er mee kan, maar merk je niet nu al dat je er profijt van hebt?
Of bedoel je dat anders?
Weet je, het gaat nu eigenlijk te vlug omdat alles binnen een bepaalde tijd af moet zijn. Daarom wil ik er voor mezelf een Ding 24 aan toevoegen om alles op mijn gemak nog eens te doen. Maar je hebt helemaal gelijk , ik heb er natuurlijk al heel veel van geleerd en voor de Casa Elena kan ik al veel toepassen.
BeantwoordenVerwijderenEn dankzij jou en Joke kan ik weer foto's plaatsen bij mijn Blogberichten.
Leuk om te lezen dat je er zoveel van leert.
BeantwoordenVerwijderenIk begrijp je toevoeging van ding 24 ;-)
Voor je gevoel gaat het nu te snel. Maar vergis je niet, omdat je nu al telkens dingen herhaalt krijg je ongemerkt steeds meer ervaring en kan het best zijn dat je ding 24 helemaal niet meer nodig hebt.
Ga maar na: je schrijft al telkens een stukje in je blog, je plaatst eens een extra fotootje bij een berichtje, je houdt je rss-feeds steeds bij. enzovoort.
En bij ding 23 heb je het ineens zo ongemerkt helemaal in de vingers. Echt, zo werkt het :-)