Straatnaambord Penny Lane

Straatnaambord Penny Lane
Dit bord past bij Pennyleen 6.Ik dacht meteen, dat is het.

dinsdag 28 december 2010

Digitaal prentenboek



Tijdens de Week van de Mediawijsheid werd op woensdag 24 november en op woensdag 1 december een presentatie gegeven van "Het digitale prentenboek" in de bibliotheek van AnnaPaulowna.
Jolande Feliks legde aan de hand van de dia's uit dat je op deze manier  bij kinderen reacties kunt uitlokken.
Zo konden de ouders en de begeleiding van het kinderdagverblijf zien hoe de kinderen genoten en dat leverde leuke plaatjes op.
Met limonade en wat lekkers waren de middagen helemaal geslaagd. En voor Jolande en de bibliotheek heeft de presentatie nog een leuk gevolg, want het kinderdagverblijf wil graag een uitleg voor de leiding en een presentatie voor een ouderavond.

zondag 12 december 2010

Ding 23 Evaluatie



Dit ding sluit ik gedeeltelijk af met een filmpje gemaakt door Prodigieus.
Ik wilde een keer een echt journaal presenteren en heb haar bereid gevonden om dit op film vast te leggen. En zij wilde mij interviewen over mijn ervaringen met 23 dingen.Dus hebben wij twee vliegen in een klap geslagen.Grote bewondering voor haar vakvrouwschap, want er komt wat voor kijken en bovendien was het onder barre omstandigheden, natuurlijk precies op die vrijdag dat er een dik pak sneeuw was gevallen.

Nu nog mijn eigen mening en bevindingen met 23 dingen.
- Veel kennis opgedaan.
- Veel nieuwe programma's leren kennen zoals: Library Thing, Google docs,
Online bookmarking, RSS feeds
- Veel mooie sites gezien vooral bij Google Earth en Google Maps
- En al die mooie blogs van alle collega's
- Het heeft me zelfbewuster gemaakt en nog meer betrokken bij het werk.
- Doordat je het met elkaar deed merkte je dat iedereen hulp biedt als
je ergens mee zit
- Voor het werk zal ik naar de klanten toe nog gerichter kunnen werken
door de kennis over te dragen en in praktijk te brengen.

Mensen, het zit erop. Iedereen bedankt voor de samenwerking. En ik heb nu nog een paar weken om rustig nog eens alles door te nemen en een paar puntjes op de i te zetten.

Ding 22 Bibliotheek 2.0



Wat is er veel gepubliceerd over dit onderwerp. Het filmpje van de Amerikaanse bibliothecaris Laura Cohen
met daaronder de tekst van  haar manifest heeft veel reacties uitgelokt waarvan ook eentje van de OB Rotterdam.

"Essentiele punten uit de artikelen van Anderson, Stephens en Riemers",  toegelicht door Orient Express, sprak me wel aan. Hij is een blogger van 23 dingen. Zijn mening over Bibliotheek 2.0: doorgaan met nieuwe dingen, stilstaan is achteruitgang,
Daar kan ik me wel in vinden, maar je moet het wel nuanceren, anders zie je door de bomen het bos niet meer.

Ik had me al aangemeld bij Bibliotheek 20. Ning. Ik heb nog even op de site gekeken en zag er een verslag van de Bibbliotheektweedaagse van 2010 van 9- en 10 december in Maastricht. Met daarin de presentatie van DOK Delft over de "Boekenkast van Nederland". Dit is een platform waar leesliefhebbers boeken, recensies en leestips met elkaar uitwisselen. Uniek aan dit project is dat mensen ook echt boeken aan elkaar kunnen uitlenen door middel van ruilbeurzen.

Mijn mening is dat er nog allerlei ontwikkelingen zijn op het gebied van Bibliotheek 2.0 die belangrijk kunnen zijn, en zeker in deze tijd van bezuinigingen moet er toch ook naar de toekomst worden gekeken.


Ding 21 Sociale bibliotheekcatalogi


En dan komt daar het ding wat een groot deel van mijn werk uitmaakt. IBL, Zoek&Boek, Muziekweb, de inhoudelijke kant en de afwerking daarvan.
Picarta, WSF, Online Contents, allemaal bekende termen. En de allernieuwste ontwikkeling is natuurlijk het overgaan van Zoek&Boek naar Aanvragen. Deze bestanden zijn een goede aanvulling op de catalogus van elke bibliotheek.

Daarom is het artikel over het voortbestaan van de catalogus interessant omdat daar de schakel wordt gelegd naar Library Thing. Library Thing is geen echte bibliotheekcatalogus maar een sociaal netwerk van boekenliefhebbers. Wel stellen een groot aantal bibliotheekorganisaties hun titelbeschrijvingen beschikbaar aan Library Thing.

Uiteindelijk heb ik wat geexperimenteerd bij Zoeken.bibliotheek.nl en bij Worldcat. Bij My Discoveries heb ik in de lijsten  een paar onderwerpen aangeklikt en daarvan de boeken opgezocht in de zoekmachine.
Worldcat heb ik nooit eerder gebruikt, maar dat heeft toch wel veel mogelijkheden. Ik voeg het in ieder geval toe aan mijn favorieten om het later nog eens te bekijken. Ook maak ik een link naar een collectie over Gaudi die me wel aantrekt, vooral door de mooie layout.

Van kloosterbibliotheek via Library Thing naar Worldcat, een combinatie van bibliotheekcatalogi en sociale netwerken.


zaterdag 11 december 2010

Ding 20 Muziek online beluisteren


Muziek online beluisteren met Last.fm en Spotify, twee prachtige programma's om tracks te beluisteren en een playing list te maken.Ik heb "Dansing queen" van Abba, "I love you" van Clif Richard en "He'l have to go" van Jim Reeves beluisterd, maar ik weet niet hoe ik ze op een playing list kan krijgen.

Op zich denk ik best wel dat het voor de bibliotheek te gebruiken is, evenals de Muziekzuil van CDR.
Hartjes toekennen en de muziek delen met anderen. Wel denk ik dat het goed te adviseren is aan de leners.
De mogelijkheid om muziek online te beluisteren evenals dit bij Muziekweb mogelijk is. En misschien is het ook goed te gebruiken voor de website.

Maar persoonlijk is het niet echt mijn ding. Dus misschien, na alle dingen, stort ik me er nog een keer op.

vrijdag 10 december 2010

Ding 19 Library Thing




Misschien niet volgens de regels der kunst, maar mijn widget staat dus hier in mijn blogbericht.Helemaal zelf gedaan, dus ik ben apetrots.
Dit is dus echt ook mijn ding. Wat is dit een mooi programma met veel mogelijkheden om je boeken te catalogiseren.
Ik had er natuurlijk nog meer titels in willen hebben,maar dat moet maar even wachten tot alle dingen af zijn.

Als je ziet hoeveel mensen een titel met je delen, wat je voor omslag uit kan kiezen, wat voor beoordeling je kan geven, het is te veel om op te noemen.Je kan ook kijken in de collecties van andere bibliotheken.
En zien wat er bij je in de buurt is aan boekhandels en bibliotheken.

Kortom zoveel mogelijkheden om toe te passen wat dit programma uniek maakt op dit gebied.

                                                                                         

donderdag 9 december 2010

De Keukenhof in Lisse




Omdat ik in Lisse geboren ben mocht dit filmpje natuurlijk niet ontbreken. Samen met de filmpjes van Penny Lane en Dewey de bibliotheekkat vormt dit een mooie afsluiting van ding 18.

Penny Lane van de Beatles



Dit filmpje mocht natuurlijk niet ontbreken. En precies op de sterfdag van John Lennon.

dinsdag 7 december 2010

Ding 17 Mobiel internet


Heerlijk, die oude mobieltjes. Bereikbaar zijn en zelf kunnen bellen, dat waren de eerste vereisten.
Maar dan heb je een nieuwe uitgave en kom je tot de ontdekking dat daar wel internet op zit. En dan ga je dat in de trein proberen en vind je zomaar bij Google afbeeldingen een plaatje van een mobiele telefoon.
Dan ontdek je een hele nieuwe wereld. Misschien dat er ook apps op zitten, maar het ontbreekt me aan tijd om dat nu op te zoeken.

Ik heb hele interessante achtergondinformatie gelezen en bv. het artikel over "cloudcomputing" is van toepassing op wat wij nu met 23 dingen tegen komen.
Het is een handige toepassing waarbij je je eigen gegevens kan opslaan op een vaste plek op het internet, waar ze altijd beschikbaar zijn.
Als voorbeelden worden genoemd Google docs en Spotify, maar waarschijnlijk behoort ook Delicious daar toe.

Om de opdracht uit te voeren een app voor de  bibliotheek te ontwerpen, ontbreekt het me aan kennis.
Maar het logo van KopGroep Bibliotheken met als ondertiteling " Wij laten mensen lezen, leren en beleven", lijkt me hier misschien wel geschikt voor.

zaterdag 4 december 2010

Ding 16 Sociale netwerken


Sociale netwerken hebben een bepaalde status. Vooral voor jongeren is het belangrijk dat je op Hyves bent, dat je op MSN zit of lid bent van Facebook. Voor ouderen is het belangrijk om je contacten uit te breiden, zowel persoonlijk als zakelijk. Alles voorziet in een bepaalde behoefte.
We zijn met een aantal collega's naar de film "Social Network " geweest. Daarin kon je zien wat het opzetten van Facebook voor sneeuwbaleffect heeft gehad. En waarom het zo populair is geworden.
Maar dat er natuurlijk ook risico's aan verbonden zijn.

Voor de bibliotheek zie ik wel mogelijkheden, zowel voor de directe omgeving als landelijk via LinkedIn en Bibliotheek20 Ning.
Bij de laatste heb ik me aangemeld omdat ik hier al eerder contact mee heb gehad als ambassadeur in het kader van het promoten van Al@din, Zoek&Boek en de Zoekmachines. Maar ook om bij te blijven op vakgebied en om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen.

Persoonlijk houd ik me bij chatten op Google met collega's onderling, Skype en zit ik op Twitter.
En Twitter is me erg meegevallen. Berichten en contacten snel doorgeven hebben een bepaalde functie.
Volgen en gevolgd worden maar ook weten waar je iemand terug kunt vinden.
Maar wat ik toch wel belangrijk vind is dat alle netwerken, communities, forums, allemaal in het teken staan van samenwerking. En dat geeft het logo van Ning heel goed weer.

vrijdag 3 december 2010

Ding 18 You Tube

Een filmpje op You Tube zoeken heb ik al een keer gedaan, en daar komen er nu nog wel een paar bij. Maar eerst het filmpje met het vraaggesprek met Prodigieus. Een hele ervaring en een grote eer.
En dan op You Tube plaatsen. En dan zie je wat er allemaal voor komt kijken. Voor 3 minuten speeltijd ben je zomaar een paar uur verder,maar dat merken jullie wel bij ding 23. Petje af en veel bewondering hiervoor. Alleen hoe hebben we de dag er voor uitgezocht. Onder barre omstandigheden naar Den Helder gereisd, maar het is de moeite waard geweest.
Zo zie je maar wat 23 dingen doet en dat een samenwerkingsverband zomaar ontstaat. En dat je dan ook ontdekt dat je elkaar wederzijds kunt helpen.